User Online

58 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Oktobar 2018
P U S Č P S N
« jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Dvanaest uhapšenih u jutrošnjoj akciji koju je SIPA provela na području Prijedora, sumnjiče se da su počinili ratni zločin odnosno ubistva 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina.

Monstruozni zločini su počinjeni u julu 1992. godine, a nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu za kojom se još uvijek traga.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH uhapšeni su Dušan Milunić zvani „Bizon“, Radomir Stojnić zvani „Grom“, Radovan Četić zvani „Rade“, Zoran Stojnić, Željko Grbić zvani “Mali Cule“, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić, Rajko Grbić zvani „Patak“ i Rajko Gnjatović zvani „Aćim“.

U okviru ovog predmeta osumnjičeno je još šest osoba. Za tri osobe koje se duže vrijeme nalaze van granica teritorije BiH, slijedi raspisivanje međunarodnih potjernica, dok će jedno lice biti privedeno iz KPZ Foča u toku dana.

Za drugo lice koje je trebalo da se privede iz KPZ Zenica Federalni ministar pravde Zoran Mikulić, nije izdao potrebnu saglasnost za njegovo izvođenje iz KPD Zenica čime je izvršio ometanje rada pravosuđa i uticao na provođenje istrage protiv navedenog lica.

„U ovom predmetu se intezivno nastavlja istraga i očekuje se proširenje istrage na veći broj lica o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ovi osumnjičeni su pod istragom da su u vremenskom periodu od 23.-28.07.1992. godine, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS i policije, kao i dužnosnika Kriznog štaba, svjesno i značajno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.
Osumnjičeni se terete za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi opština Prijedor, kao krivična djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva sa područja sela Zecovi.

U ovom napadu ubijeno je više od 150 žrtava, tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica dok za tijelima više desetina ostalih žrtava se još uvijek traga.
Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršeni su i pretresi na više lokacija u potrazi za dokaznim materijalom vezanim za navedene osumnjičene.Tokom pretresa pronađena je značajna količina naoružanja i vojne oprema, i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u toku dalje istrage.

(klix.ba)

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.