User Online

84 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Januar 2019
P U S Č P S N
« dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Haško tužilaštvo je zatražilo da ponovno otvori svoj dokazni postupak na suđenju Ratku Mladiću kako bi sudijama prezentiralo forenzičke dokaze iz masove grobnice Tomašica kraj Prijedora.

Tužioci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) zatražili su otvaranje dokaznog postupka na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) kako bi mogli iznijeti dokaze o najvećoj masovnoj grobnici pronađenoj u blizini Prijedora.

Tužioci su pojasnili da bi za uvođenje svih dokaza u vezi sa Tomašicom trebalo devet radnih sati, tokom kojih bi se saslušalo sedam svjedoka i šest vještaka. U sudski spis, kako su kazali tužioci, bili bi uvedeni dokazi o 275 kompletnih tijela pronađenih u masovnoj grobnici i više od 100 dijelova tijela.

“Ovi novi dokazi su vrlo relevantni za optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu u cilju uklanjanja nesrpskog stanovništva iz općina pod srpskom kontrolom činjenjem zločina i genocida. Ovi dokazi potvrđuju značajnu ulogu VRS-a u ubistvima, zakopavanju i prikrivanju ubistava nesrpskih civila u Prijedoru”, navodi se u podnesku Tužilaštva, prenosi BIRN.

Haški tužioci su već u novembru prošle godine najavili uvrštavanje dokaza iz Tomašice na suđenju Mladiću.

Mladiću se sudi za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina, od kojih je jedna Prijedor, 1992. godine. Sudi mu se i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Trenutno je u toku izvođenje dokaza odbrane.

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.