User Online

70 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Januar 2019
P U S Č P S N
« dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Behzad Čirkin: Tražimo da Kozarac bude zasebna općina i to je realna opcija

Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su na današnjoj posebnoj sjednici jednoglasno Zakon o osnivanju Općine Stanari. Ovo je dodatni plus u prilog inicijativi da i Kozarac zatraži status općine kazao je danas na sjednici zastupnik SDP-a BiH Behzad Čirkin.

“Podržao sam osnivanje Općine Stanari i kazao sam da je ovo veliki dan za proces demokratizacije debelo centralizovane RS. Prije godinu smo imali na jednoj sjednici tačku o organizaciji lokalne uprave i samouprave, gdje je sam predsjednik NSRS Igor Radojičić, koji kako znamo dolazi iz SNSD-a, kazao vrlo pohvalno da se mjesnim zajednicama treba vratiti status pravnog lica. Sadašnje ustrojstvo RS je sistem organizirane kontrole budžeta, a budžet su narodne pare. Tako da smo u jednom momentu imali apsurdnu situaciju gdje je načelnik Trebinja tražio kantonalizaciju RS-a zato što Banja Luka kao centar istočnoj Hercegovini ne pruža ono što ona očekuje od centralne vlasti”, objašnjava Čirkin.

Kada je u pitanju mogućnost da Kozarac, koji je sada u sastavu Grada Prijedora, dobije status općine, Čirkin smatra da bi ta inicijativa trebala biti prihvaćena, jer je to u interesu i same RS i Kozarčana, ali i Grada Prijedora.

“Kao što je i Stanarima šezdesetih godina oduzet status općine, tako je i Kozarcu, zajedno sa općinama Ljubija i Omarska”, podsjeća Čirkin.

Nakon rata, u vrijeme vlade Mladena Ivanića u RS-u, već je postojala inicijativa da Kozarac dobije status općine, međutim tadašnja vlast je kao razlog za neprihvatanje inicijative navela to da općina ne bi bila ekonomski održiva.

“U tim nekim uvjetima u to vrijeme je ovo možda bio i realan odgovor. Međutim, sada imamo potpuno drugačiju situaciju. Ljubija je primjera radi izgradila Prijedor, a sada ogroman dio novca kojim se puni budžet Prijedora dolazi baš sa područja Kozarca kroz radna mjesta i privredne subjekte”, kaže naš sagovornik.

Inicijatori promjene statusa Kozarca, uključujući i Čirkina, nakon izbora će podnijeti inicijativu za formiranjem općine. Inicijativa će biti upućena Gradu Prijedoru i Vladi RS.

“Sačekat ćemo nakon izbora i očekujemo da će nove vlasti u RS-u, a i sama Skupština Prijedora, imati dovoljno sluha da kroz taj projekat možemo osigurati onim Kozarčanima koji žive rasuti po svijetu, a nepovjerljivi su ka onome što jeste vlast Prijedora u smislu investiranja, da mogu investirati kroz općinu Kozarac. Garantujem da kroz kratko vrijeme na taj način se može investirati onoliko koliko je štete bilo u majskim poplavama u RS-u”, smatra Čirkin.

Budući da je Kozarac mjesto gdje uglavnom živi bošnjačko, povratničko stanovništvo, Čirkin kaže da smatra kako to ne bi trebala biti kočnica da se ovo mjesto osamostali u vidu zasebne općine.

“Neću biti jedan od onih koji vjeruju da je takva opstrukcija moguća, jer ovo je racionalan put ka interesu i građana Kozarca, Grada Prijedora, a i RS. Ukoliko još uvijek postoji ta dozao autizma u odnosu na ono što jeste nacionalna struktura to je žalosno i poražavajuće i onda ćemo biti primorani da u skladu sa onim što jesu povelje EU idemo do Strazbura da bi dobili ono što zaslužujemo. Sam predsjednik RS-a je danas afirmativno govorio o formiranju Općine Stanari, zašto ne onda i o Kozarcu. Vrijeme je da se počnemo baviti stvarima od koristi za građane, a ne ispraznom nacionalističkom retorikom”, kazao je Čirkin za Klix.ba.

klix.ba

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.