User Online

57 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Februar 2019
P U S Č P S N
« dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Ljekarima Doma zdravlja Bihać Amiru Ceriću, Mehmedu Hukiću i Hajrudinu Omeroviću te doktorici Doma zdravlja Velika Kladuša Refiki Purić-Sarajlija Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) je na mjesec dana oduzeo ovlaštenja za propisivanje recepata.

Odluku je prije dva dana donio direktor Zavoda Almin Handanagić, nakon provedene kontrole u prošloj godini, kada je utvrđeno da su ovi ljekari prekršili pravilnike o propisivanju i izdavanju recepata.

“Direktor ima po zakonu pravo da oduzme šifru ljekara na trideset dana do konačne odluke“, kazao je Handanagić novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).
Zavod je u augustu prošle godine formirao Komisiju za kontrolu propisivanja i izdavanja lijekova, koja je metodom slučajnog uzorka analizirala rad ljekara Doma zdravlja Bihać za prvih šest mjeseci 2015. Pregledano je između 100 i 200 kartona pacijenata svakog od četrnaest ljekara ove zdravstvene ustanove.

Upravni odbor Zavoda je prije mjesec dana prihvatio Izvještaj Komisije i zadužio direktora ove institucije da u skladu s propisima sankcioniše ljekare koji su zloupotrijebili službena ovlaštenja.

Ljekari su sankcionisani dvije sedmice nakon što je CIN objavio priču “Recept za korupciju”, u kojoj je pokazao kako pojedini ljekari i apoteke u Unsko-sanskom kantonu preko lažnih i prepravljenih recepata izvlače novac iz Zavoda.

CIN je pisao da su ljekari Mehmed Hukić i Amir Cerić propisali 212 recepata pacijentima bez njihovog znanja. Pacijenti nisu ni bili na pregledu niti su preuzeli propisane lijekove.

Analizom navedenog izvještaja, novinari CIN-a su pokazali da su recepti ovih ljekara najčešće realizirani preko apoteka Europharm i Kovačević. Zavodu je na naplatu od ovih apoteka stiglo ukupno 118 lažnih recepata za prvih šest mjeseci prošle godine.

Prema istom izvještaju, ljekar Hajrudin Omerović je propisao 86 recepata koji nisu evidentirani u zdravstveni karton pacijenta, dok je u više od pola ovih recepata propisivana veća količina lijekova u odnosu na određenu terapiju.
Novinari CIN-a su u posjedu dva Omerovićeva recepta na kojima je dopisana veća količina lijekova od one koju on prvobitno propisao. U prvom receptu je propisao jedno pakovanje lijeka, a u apoteci Europharm je dodano još jedno pakovanje. Prema Izvještaju Komisije, u apotekama Europharm i Kovačević realizirano je 59 od 86 Omerovićevih spornih recepata.

Vlasnica ovih apoteka Aida Alagić ranije je novinarima CIN-a rekla da ne priznaje nalaze Komisije, jer ugovor između Zavoda i ovih apoteka ne predviđa takvu kontrolu.

U drugom receptu, ljekar Omerović je također propisao jedno pakovanje lijeka a u Zdravstvenoj ustanovi Gradska apoteka Bihać dopisana su još tri pakovanja. Ukupno, prema Izvještaju, u ovoj apoteci je realizirano sedam njegovih recepata.

Zavod uskoro planira i sankcije prema apotekama koje su dopisivale količine na regularno propisane recepte.

“Upravni odbor ZZO je donio zaključke koje se odnose kako prema ljekarima tako i prema apotekama koje su bile u okviru kontrole”, rekao je Handanagić.

Doktorica Purić-Sarajlija iz Doma zdravlja u Velikoj Kladuši je novinarima CIN-a kazala da ona nije zloupotrijebila svoje ovlasti prilikom propisivanja recepata. Napominje da je Zavod izvršio kontrolu za vrijeme dok je ona bila na godišnjem odmoru.

“Ja sam otišla u Sloveniju, pošto mi je tamo porodica, i tad mi je došla komisija da vrši kontrolu mojih recepata, kad mene nema”, kaže Purić–Sarajlija.

Direktorica velikokladuškog Doma zdravlja Lirija Jusufović kaže da je ova doktorica bila na godišnjem odmoru, ali da je Zavod najavio kontrolu nekoliko dana ranije.

“Njen slučaj je bio najočitiji, znači nešto što je komisiji odmah upalo u oči i oni su odmah došli i izvršili kontrolu i pronašli osnova za sankcionisanje te doktorice”, kazala je Jusufović za CIN, dodavši da će Zavod u ovom mjesecu nastaviti sa kontrolom i ostalih ljekara ovog doma zdravlja.

izvor: klix.ba

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.