User Online

54 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Februar 2019
P U S Č P S N
« dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Iako u BiH Zakon o zaštiti potrošača postoji od 2006., a u RS od 2010. godine, kupci raznih vrsta roba u našoj zemlji ne da se ne osjećaju zaštićeno već, naprotiv, vrlo često budu prevareni. Roba lošeg kvaliteta, bez obzira na to što je skupo plaćena i neljubazni trgovci koji ne žele izvršiti povrat robe iako je u garanciji – česte su pojave.

Nezadovoljni kupci

U Udruženju potrošača u Prijedoru ističu da imaju dosta prijava nezadovoljnih kupaca.

– Prijedorčanin je nakon četiri mjeseca dobio nov tablet koji se nakon tri dana opet pokvario. S motora četverotočkaša, koji je koštao više od 2.000 KM, stalno su otpadali točkovi. Trajalo je to nekih osam dana, nakon čega je Prijedorčanka motor vratila. Tražila je svoj novac, ali su u tržnom centru odbili da joj ga vrate, jer su motor servisirali, a ona se ne usuđuje, jer i dijete koristi taj motor, uzeti ga nazad – kaže Zoran Petoš, koordinator za rad s potrošačima.

Dodaje da je Udruženje potrošača u oba slučaja kontaktiralo inspekciju koja predlaže vještačenje, ali na epilog ovakvih i sličnih slučajeva treba dugo čekati, odnosno naoružati se strpljenjem.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana „Don” iz Prijedora, dodaje da se građani često žale i na ponašanje trgovaca, vlasnika kineskih radnji koji ne žele izdati račune.

Uzeti račun

– Ne žele zamijeniti robu niti dati novac nazad, već kupca tjeraju da uzme nešto drugo – kaže Marić, koja je apelirala na potrošače da obavezno uzmu račun, jer je to jedini način da budu zaštićeni.

avaz.ba

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.