User Online

87 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Novembar 2017
P U S Č P S N
« avg    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Bore Milojica (1962.) iz Prijedora i Želislava Rivića (1954.) iz Banjaluke za ratne zločine u Prijedoru, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Optuženi se terete da su u julu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na stanovništvo nesrpske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika Ljubijskog bataljona VRS, na području Prijedora, Hambarina, Ravske i Ljubije, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata te počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke, romske i hrvatske nacionalnosti na navedenom području”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeni se terete da su osobno i izravno počinili ubojstvo najmanje 19 žrtava, na nekoliko lokacija, na području navedenih mjesta.

“Između ostalog, terete se za ubistvo devet osoba romske nacionalnosti, ubistvo devet osoba bošnjačke nacionalnosti i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti koja je ubijena u mjestu Ravska. Neke od žrtava su ubijene u prisustvu članova njihovih porodica”, istakli su iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi počinjenim ubistvima izvršili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, čime su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(AA)

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.