User Online

85 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Januar 2019
P U S Č P S N
« dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Izvor kod NP “Kozara” daje elan, snagu i zdravlje…

Nacionalni park „Kozara” kod Prijedora ima više od stotinu izvora i samo jedan prilično upečatljivog imena Picina voda. Prije nekoliko godina izvor je ukroćen u česmu koja se nalazi samo nekoliko kilometara od ulaza u Nacionalni park.

Po vodu, za koju legenda kaže da je ljekovita i da ima čudesne moći, mnogi dolaze. Kući je nose u kanisterima i flašama, poput bračnog para Forić, Vahida i Šefke, mještana obližnjeg Kozarca.

Recept za brak koji traje pune 54 godine Forići zasigurno ne duguju ovoj vodi, ali Vahid za legendu zna i još tvrdi da je voda s izvora čije ime s malom nelagodom izgovara zaista posebna.

– Bili su tu neki ljubavnici prije mnogo godina i desilo se šta se desilo. Ova voda, tako sam čuo, daje poseban elan, snagu za život, zdrava je i ljekovita. Ovdje se u večernjim satima, jer su klupe nasuprot izvora, mogu vidjeti i zaljubljeni parovi. Ašikuju, a i šuma je blizu – kaže s osmijehom Vahid.

Za legendu o Picinoj vodi čuo je i Draško Anđelić, turistički vodič u Nacionalnom parku „Kozara”. Zna i da je ta voda posebna.

– Zato smo tu uredili česmu, napravili mjesto za odmor, čak i parking. Tu je tabla, tako da oni koji žele provjeriti moć vode, mogu je lako naći i probati – kaže Anđelić.

Vahid Forić u Kozarcu je poznat i kao veliki zaljubljenik u prirodu. Tvrdi da poznaje „sve i jedno drvo na Kozari”, koju je kao strastveni gljivar uzduž i poprijeko propješačio.

avaz.ba

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.