User Online

58 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Februar 2019
P U S Č P S N
« dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Fikret Bačić iz Zecova kod Prijedora, kojem su zločinci 1992. godine pobili cijelu porodicu, među njima suprugu i dvoje maloljetne djece, podsjetio je da se jučer navršila godina od upućivanja peticije roditelja ubijene djece Prijedora u ratu za izgradnju spomen-obilježja Gradskoj skupštini Prijedora.

Nema svrhe

Povodom toga on je demonstrativno poslao poštom žalbu državnim ombudsmenima za ljudska prava te čelnim ljudima Grada Prijedora.

Bačić navodi da prijedorske vlasti s predsjednikom Skupštine Seadom Jakupovićem na čelu i gradonačelnikom Markom Pavićem opstruiraju da se peticija sa 1.175 potpisa građana Prijedora svih nacionalnosti, kao i stranaca, nađe i zvanično na sjednici Skupštine i da se o njoj mjerodavno raspravlja i donese odluka.

– Zamislite, predsjednik Skupštine Jakupović zove me sutra (danas, op. a.) na sastanak u vezi s peticijom, a danas (jučer op. a.) je održana sjednica Skupštine grada na čijem dnevnom redu nije bilo peticije koju smo prije godinu uredno predali na protokol – kaže Bačić.

Dodaje da susreti s Jakupovićem nemaju više nikakvu svrhu.

– Posljednji put sam se s njim sastao 6. novembra i on je i tada, po običaju, izvrdavao odgovor na pitanje hoće li se peticija naći na dnevnom redu Skupštine. Stoga sam zatražio od odbornika Mirsada Duratovića, čiji je 15-godišnji brat također ubijen 1992. godine, da s odborničke pozicije traži da se peticija stavi na dnevni red. Duratovićeva majka je članica Odbora za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece Prijedora. Ovo je razljutilo Jakupovića koji je Duratovića optužio da „preko mrtvih skuplja političke poene“.
Kakve političke poene, zar nema pravo kao čovjek čiji brat je ubijen na pragu mladosti da se zalaže za jednu tako normalnu, humanu, ljudsku stvar – ogorčen je Bačić.

Prekršena konvencija

On naglašava da su prekršeni Evropska konvencija o ljudskim pravima, koja je sastavni dio Ustava RS, Zakon o upravnom postupku kao član 49. Statuta Prijedora, u kojem piše da je 500 potpisa građana dovoljno da se na Skupštini nađe određena tačka dnevnog reda.

Zahtjevi udruženja

Peticijom se traži da, u cilju dostojnih obilježavanja stradanja djece Prijedora, Grad Prijedor finansira izgradnju spomenika, da nadležni odjel Gradske uprave zajedno s porodicama stradale djece nađe adekvatnu lokaciju u gradskom jezgru za izgradnju spomenika te da u konsultaciji s porodicama nevino stradale djece iznađu adekvatno idejno rješenje spomenika.

(avaz)

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.