User Online

56 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Februar 2019
P U S Č P S N
« dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti. Prošle su 72 godine od kada je 1943. godine održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko anitfašističko vijeće Narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) u Mrkonjić Gradu.

Na ovom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Izgubljeno vraćeno

Na današnji dan BiH je vratila ono što je izgubila 1463. godine, kada je Bosna pala pod upravu Osmanske imperije.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije) u Jajcu.

Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka rata.

Ono što zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je upravo činjenica da je BiH, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Neradni dan

Na teritoriji Federacije BiH danas je neradni dan. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH utvrđeno da na taj dan poslodavci, ustanove, organi uprave, kao i druge pravne osobe ne rade.

Kao i godinama ranije, ovaj dan neće biti obilježen kao državni praznik u Republici Srpskoj.

Prijem u Predsjedništvu

Povodom Dana državnosti BiH sinoć je u zgradi Predsjedništva BiH održan svečani prijem, u organizaciji predsjedavajućeg predsjedništva BIH Dragana Čovića i člana predsjedništva Bakira Izetbegovića. Veliki broj zvanica iz političkog, društvenog, vjerskog i kulturnog života BiH, kao i veliki broj diplomatskih predstavnika, odazvao se pozivu.

U sklopu obilježavanja večeras u 18.00 sati ,u Svečanoj sali Vijećnice, održat će se Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala Kantona Sarajevo.

Predviđeno je prigodno obraćanje gradonačelnika prof. dr. Ive Komšića, premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, te predsjednika SABNOR-a BiH, dr. Bakira Nakaša.

(avaz)

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.