User Online

84 Posjetioca online

Lajk box

Kalendar

Januar 2019
P U S Č P S N
« dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Dobro došli na wWw.Kozarac.Com najstarijem kozaračkom portalu
Posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/kozaraccom
Želimo Vam ugodan dan sa puno uspjeha….

Suze i stotine balona u znak sjećanja na žrtve logora u Omarskoj

Suzama na licima porodica žrtava, sjećanjima bivših logoraša i puštanjem u zrak nekoliko stotina balona danas je obilježena 22. godišnjica zatvaranja logora Omarska, jednog od zloglasnih logora na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

U znak sjećanja, pušteno je nekoliko stotina bijelih balona s imenima onih za koje je utvrđeno da su ubijeni u Omarskoj, a čiji posmrtni ostaci su kasnije pronađeni i identificirani u različitim masovnim grobnicama.

Okupljeni bivši logoraši oživjeli su danas bolne uspomene iz perioda kada su od maja do augusta 1992. godine bili zatvoreni u krugu rudnika Omarska kod Prijedora, koji je početkom rata u BiH pretvoren u koncentracioni logor.

Bivši logoraši obišli su zgrade i prostorije u kojima su bili smješteni u ljeto 1992. godine i gdje su proživljavali torture i mučenja.

Sudbin Musić, bivši logoraš i predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92” podsjetio je danas da je Omarska specifično mjesto.

Kako je kazao, Omarska je paradigma stradanja nesrpskog stanovništva uopšte na teritoriji BiH 1992. godine.

“Svima je poznato da su nakon ulaska ekipa BBC-a i ITN-a slike sa ovoga mjesta poslale informaciju svjetskoj javnosti šta se to dešava na prostoru BiH, što će kasnije završiti Srebrenicom”, pojasnio je Musić.

Nasihu Alić-Klipić zatičemo u zloglasnoj “bijeloj kući” sa suzama u očima kako se prisjeća svog ubijenog brata Envera.

“Ovdje sam izgubila brata, amidžića i još mnogo članova uže i šire familije. Moj otac je morao izvesti brata da ga ubiju ovdje”, pojasnila je Nasiha.

Kako kaže, ubijen je sa još dvojicom logoraša.

“Moj otac Mehmed je morao da izvede svoga sina. Njegove posmrtne ostatke smo pronašli u Kevljanima”, ispričala je Nasiha za AA.

Kako kaže, otac joj je pričao šta se dešavalo tog dana kada je morao predati sina i gledati njegovo ubijanje.

“Prozvali su ga da izvede sina. Doveo ga je u “bijelu kuću” i onda je morao gledati šta im rade. Kažu da su se taj dan čuli najjači krici”, pojasnila je Nasiha.

Komemoracija se održava u znak sjećanja na zatvaranje koncentracionog logora Omarska kroz koji je prošlo više od 3.000 logoraša, a blizu 700 logoraša je ubijeno.

Dio logoraša je ubijen na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, velikim stratištima na prostoru zapadne BiH, a desetine logoraša podlegli su ranama zadobijenim tokom svirepih mučenja.

Početkom augusta 1992.godine poznati američki i britanski novinari Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams otkrili su prijedorske logore.

(Vijesti.ba/AA)

Loading Facebook Comments ...

Komentariši

Sie müssen angemeldet sein, um kommentieren zu können.